Japonské akcie vystoupily na šestitýdenní maximum

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. března (ČTK) - Japonské akcie dnes navázaly na růst z minulého týdne a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za posledních šest týdnů. Trh těžil například ze slabšího jenu, což pomohlo exportérům, díky růstu cen komodit se ale dařilo i firmám z odvětví těžby a zpracování nerostných zdrojů. Na devizových trzích byl kvůli větší oblibě rizikovějších transakcí zájem o měny s vyšším úročením.

Index Nikkei 225 si připsal 216,96 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 2,09 procenta na hodnotě 10.585,92 bodu. Dostal se tak na nejvyšší závěrečnou hodnotu od 22. ledna. Podobně širší index Topix vzrostl o 1,8 procenta na 927,31 bodu. Na obchodování měla příznivý vliv i páteční zpráva o situaci na americkém trhu práce.

Dolů ale dnes zamířily akcie společnosti Fujitsu, což je největší podnik služeb informačních technologií v Japonsku. Akcie si odepsaly 2,7 procenta kvůli sporu s bývalým prezidentem firmy Kuniakim Nozoem. Jádrem sporu jsou okolnosti, které loni vedly k jeho náhlé rezignaci.

Američtí zaměstnavatelé v únoru zrušili jen asi 36.000 pracovních míst, zatímco analytici v průměru počítali s úbytkem přibližně 50.000 míst. Míra nezaměstnanosti přitom zůstala na 9,7 procenta, analytici počítali s jejím zvýšením na 9,8 procenta. Není ale jasné, jaký vliv mělo nevlídné počasí, které v únoru v USA vládlo.

Analytici upozorňují, že zatímco trh zčásti reagoval na příznivé údaje o americké nezaměstnanosti, vliv na růst cen akcií měla i páteční zpráva listu Nikkei, že japonská centrální banka zvažuje další uvolnění už tak dost volné měnové politiky.

"Teď je to opravdu skoro víc o měnách, zvlášť v situaci, kdy je dolar nad 90 jeny," poznamenal analytik investiční společnosti Chibagin Asset Management Hiroaki Osakabe. "Mohli bychom se ale dočkat i výběru zisků. Vždyť index Nikkei za poslední dva dny zpevnil o více než 400 bodů," dodal analytik.

Na devizových trzích se snižoval kurz jenu, a to právě na úkor měn s vyšším úročením. To je například australský či novozélandský dolar, tedy měny zemí, které mimo jiné těží značné objemy nerostný zdrojů. Větší příklon k rizikovějším transakcím je částečně reakcí na příznivou zprávu o situaci na americkém trhu práce.

Euro k jenu zpevnilo o půl procenta na 123,65 JPY, podobně dolar k jenu vystoupil na dvoutýdenní maximum, části zisků se ale potom vzdal a nakonec si připsal 0,1 procenta na 90,43 JPY. Podobně například australský dolar k jenu zpevnil o 0,3 procenta na 82,32 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK