Zahraniční obchod měl v lednu přebytek přes 13 miliard korun

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v lednu přebytkem 13,1 miliardy korun, což byl meziročně o 9,2 miliardy lepší výsledek. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Vývoz podle předběžných údajů vzrostl o 9,1 procenta, dovoz rostl poprvé od září 2008, o 3,5 procenta. Příznivou bilanci ovlivnil hlavně vzestup přebytku obchodu se stroji a automobily o 6,3 miliardy korun.

Vývoz roste již od listopadu 2009. Lednová bilance byla kladná nepřetržitě od roku 2004.

Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím, snížil se deficit obchodu s minerálními palivy a chemickými výrobky a stouplo kladné saldo obchodu se surovinami. Naopak klesl přebytek obchodu s polotovary a materiály a nápoji a tabákem a u obchodu s potravinami a živými zvířaty zaznamenal ČSÚ nepatrné prohloubení schodku.

Celkový vývoz a dovoz strojů a dopravních prostředků byl podle ČSÚ meziročně vyšší o 12,9, respektive o sedm procent. Vzrostl především vývoz i dovoz silničních vozidel, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů a výpočetní techniky. Klesl naopak dovoz minerálních paliv o 7,8 procenta hlavně vlivem nižšího dovozu zemního plynu (v hodnotovém vyjádření o 28,4 procenta). V naturálním vyjádření ale dovoz plynu vzrostl o 31,7 procenta. Dovoz ropy v hodnotovém vyjádření naopak stoupl o 29,6 procenta, zatímco v naturálním vyjádření klesl o 22 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK