Eurozóna zvažuje vytvoření vlastního měnového fondu

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. března (zpravodaj ČTK) - Eurozóna zvažuje vytvoření vlastního měnového fondu, který by mohl státům v nouzi poskytovat půjčky a jeho pravomoci by byly srovnatelné s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), jenž sídlí ve Washingtonu. Informoval o tom dnes internetový server EUobserver. V současnosti je finanční pomoc v rámci zemích platících eurem zakázána, což se týká i silně zadluženého Řecka.

"Evropská komise je připravena vznik takového evropského nástroje, který by pomohl členům eurozóny, navrhnout," řekl dnešnímu vydání deníku Financial Times Deutschland eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Jako první však plány na vznik fondu oznámil německý ministr financí Wolfgang Schäuble, což podporuje dohady, že nový plán je společným výplodem německé a francouzské diplomacie.

"My neplánujeme vznik instituce, jež by měla soupeřit s Mezinárodním měnovým fondem, ale pro vnitřní stabilitu eurozóny potřebujeme instituci, která má zkušenosti a pravomoci MMF," uvedl Schäuble pro německý nedělník Welt am Sonntag. Jeho vláda přitom během víkendu odmítla Řecku, které tíží dluhy ve výši 300 miliard eur (zhruba 7,8 bilionu korun), poskytnout finanční pomoc. Řecko podle guvernéra tamní centrální banky navíc nebude zahraniční pomoc potřebovat, i když případě nutnosti by se obrátilo na eurozónu, ne na MMF.

Podle důvěryhodných zdrojů z Evropské komise je ale velmi nepravděpodobné, že by nový fond mohl Aténám pomoci. Kvůli legislativním procedurám v EU bude jeho vznik nějaký čas trvat a není vyloučeno, že se proti jeho vytvoření mohou postavit některé členské státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK