Koruna na počátku nového týdne opět posílila k euru i dolaru

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Koruna na počátku nového týdne znovu posílila, k euru si v 10:30 ve srovnání s pátečním závěrem polepšila o dva haléře na 25,62 Kč/EUR a je blízko tříměsíčního maxima. K dolaru si připsala desetihaléřový zisk na 18,74 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna výrazně posílila už v pátek, kdy jí stejně jako dalším rizikovějším aktivům pomohla dobrá data z amerického trhu práce. Také dnešní čísla z domácí ekonomiky byla lepší než odhady, s velkou odezvou se ale na trhu nesetkala. "Jestli se během dne na koruně projeví, tak jejich pozitivní vliv čekáme velmi mírný," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes uvedlo, že míra registrované nezaměstnanosti ke konci února vzrostla z lednových 9,8 na 9,9 procenta. Míra nezaměstnanosti se stávající metodikou výpočtu takto vysoká ještě nebyla. Na druhou stranu ale odhady byly ještě výš. "Zima je letos tvrdší než obvykle, a počítali jsme tak i s větším vlivem na trh práce, především na stavebnictví. Tento negativní sezónní vliv ale nakonec nebyl tak výrazný. Dočkali jsme se tak relativně dobrých čísel, podobně jako v pátek v USA, kde rovněž panovaly značné obavy z tuhé zimy," podotkl Vlk.

Koruně pomáhají také zprávy o Řecku. "Zde jsou poslední zprávy také optimistické. Země jednak schválila úsporná opatření a francouzský prezident se zasadil o poskytnutí pomoci. Úvod týdne tak vyznívá příznivě pro akcie i euro, když poslední zprávy zřejmě otupily agresivitu spekulantů proti této měně," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK