Průmyslová výroba v Německu vzrostla v lednu o 0,6 procenta

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. března (ČTK) - Průmyslová výroba v Německu v lednu vzrostla o 0,6 procenta po prosincovém poklesu o jedno procento. Růst byl však nižší, než se čekalo kvůli stavebnímu sektoru, jehož výkon poznamenalo chladné zimní počasí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo hospodářství.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters v průměru očekávali zvýšení výroby o jedno procento. Jejich odhady se pohybovaly v rozpětí od poklesu o 1,5 procenta po růst o 2,6 procenta.

Produkce zpracovatelského sektoru v lednu vzrostla o 0,9 procenta a energetického o 8,8 procenta. Produkce ve stavebnictví se však propadla o 14,3 procenta.

Páteční údaje ukázaly, že zakázky průmyslových podniků v Německu v lednu vzrostly proti předchozímu měsíci o 4,3 procenta, což byl nejvyšší růst od června 2007. V prosinci objem zakázek naopak klesl o 1,6 procenta.

"Zlepšení příchozích objednávek a pokračující pozitivní očekávaní podnikatelů se ještě na počátku roku nepromítla do výroby," uvedlo ministerstvo v prohlášení. S výrazným zlepšením aktivity však ministerstvo počítá již brzy, rovněž i vzhledem k očekávanému oživení ve stavebnictví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK