Sněmovna by mohla opět rozhodovat o zdanění benefitů

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. března (ČTK) - Sněmovna by na své nadcházející schůzi, která začne v úterý odpoledne, mohla opět rozhodovat o zdanění zaměstnaneckých výhod. Sněmovna tuto novelu schválila minulý týden, Senát ji ale vetoval a vrátil. Na programu tento bod sice zatím zařazen není, ale jednací řád umožňuje předsedovi sněmovny, aby ve stavu legislativní nouze zařadil takto zamítnutý zákon na nejbližší schůzi a nemusel přitom dodržet předepsanou desetidenní lhůtu. Předseda sněmovny Miloslav Vlček již v pátek řekl, že novela na programu bude.

"Projednání nebudou bránit žádné lhůty. Je to zákon v legislativní nouzi, tudíž tam není ani lhůta deseti dnů (mezi jednáním v Senátu a ve sněmovně). Podle jednacího řádu to musí být zařazeno na nejbližší řádnou schůzi," uvedl Vlček.

Přinejmenším sociální demokraté budou požadovat, aby se vládní novela zákona o dani z přidané hodnoty na programu schůze objevila. Na dotaz ČTK to potvrdil stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka.

Novela vrací zdanění zaměstnaneckých výhod daní z přidané hodnoty na úroveň platnou do konce loňského roku. Nižší zdanění podporuje levice, pravice je proti a právě hlasy ODS a TOP 09 v Senátu pomohly tento návrh vrátit do sněmovny.

Dalším vráceným zákonem je prezidentem vetovaný zákaz vládě privatizovat ruzyňské letiště. Prezident poslancům vrátil i novelu zákona o fondu bydlení, která má fondu poskytnout možnost, aby dostával pravidelné dotace ze státního rozpočtu.

Poslanci by také mohli necelé tři měsíce před volbami schválit Zprávu o stavu zemědělství za rok 2006, kterou jim vláda předložila již v srpnu 2007.

Na návrhu programu je několik vládních předloh, které kabinet sněmovně předkládá tak, aby je mohla schválit již v prvním čtení a odeslat je do Senátu. Jednou z nich je novela zákona o bankách, která navyšuje limity pro pojištění bankovních vkladů ze současných 50.000 eur na 100.000 eur, tedy asi 2,6 milionu korun. Další předloha přejímá do českého práva novou evropskou směrnici týkající se ratingových agentur. Mezi vládními návrhy je i nový zákon o veřejných službách v přepravě cestujících.

Vláda potřebuje, aby parlament tyto návrhy schválil do voleb, a to kvůli provázanosti s evropskou legislativou, proto chce, aby je poslanci odsouhlasili hned napoprvé.

Na návrhu programu jsou i starší vládní návrhy, například nová úprava mezinárodního soukromého práva nebo návrh zákona o obchodních korporacích.

V závěrečném hlasování by měli poslanci schvalovat nová pravidla fungování České národní banky po přijetí eura. Před konečným schvalováním je novela, která má umožnit zlevnění elektřiny z fotovoltaických zdrojů. Sněmovní hospodářský výbor navrhuje, aby elektřina ze slunce mohla zlevňovat meziročně až o čtvrtinu. Před závěrečným schvalováním je také novela devizového zákona. Usnadnit má cizincům nákup tuzemských nemovitostí k bydlení.

Na návrhu programu je více než 260 bodů. Poslanci mají naplánovanou schůzi na dva týdny, podle potřeby ji ale mohou protáhnout do následujícího týdne. Jde o předposlední řádnou schůzi do voleb. Letošní jednání sněmovny poznamenaly obstrukce zejména ze strany ODS, která se zdržovací taktikou snažila zabránit schválení některých levicových návrhů, o nichž tvrdila, že zvýší schodek státního rozpočtu.

Předseda vlády Jan Fischer se proto na schůzce se zástupci politických stran ve sněmovně dohodl, že sněmovna projedná 10. a 17. března během řádné schůze asi 15 až 17 návrhů, které vláda podporuje. Žádná ze stran, které mají vlastní poslanecký klub, těmto návrhům při jednání nepředřadí jiný bod. Podle ODS však tato dohoda neznamená automatickou podporu všem návrhům.

Březnová schůze je letošní druhou řádnou schůzí. Další, která bude ale už poslední před volbami, se má uskutečnit v dubnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK