Růst světové ekonomiky je podle centrálních bankéřů silný

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Basilej 8. března (ČTK) - Růst světové ekonomiky je silný a zlepšující se trendy na finančních trzích znamenají, že lze pomalu utlumovat mimořádná stimulační opatření. Shodli se na tom dnes podle agentury Reuters přední představitelé centrálních bank na zasedání Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS).

Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet nicméně upozornil, že investoři by toto stahování nestandardních opatření, jako jsou například nákupy vládních dluhopisů, neměli považovat za signál pro zvyšování úrokových sazeb.

ECB minulý týden podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu pro členské země eurozóny beze změny na jednom procentu. Sazba se tak na tomto rekordním minimu drží již deset měsíců. Banka nicméně učinila další krok ke stažení mimořádných úvěrových opatření, napsala agentura Reuters.

Centrální bankéři se dnes podle Tricheta rovněž shodli na tom, že vlády musí dát do pořádku veřejné finance, aby podpořily hospodářské oživení a obnovily důvěru. Zasedání BIS se zúčastnili mimo jiné šéfové centrálních bank v Japonsku a Číně.

BIS dnes zvolila svého nového šéfa. Stane se jím Christian Noyer, který v současné době stojí v čele francouzské centrální banky. Nahradí Mexičana Guillerma Ortize, který je šéfem centrální banky ve své zemi. BIS má 41 členů, což jsou zástupci bank v každé členské zemi. Členem BIS je od roku 1993 i Česká republika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK