WTO: Skupina zemí G20 odolává protekcionistickým tlakům

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 8. března (ČTK) - Skupině předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 se daří držet pod kontrolou protekcionistické tlaky. Uvedla to dnes podle agentury Reuters Světová obchodní organizace (WTO). Upozornila, že některé země G20 sice v rozporu se sliby na loňských summitech zavedly opatření omezující obchod, ale rozsah těchto opatření je omezený.

WTO vyzvala představitele zemí G20, aby podpořili hospodářské oživení potvrzením svých slibů ohledně otevírání trhů a rychlým dokončením takzvaného katarské kolo rozhovorů o liberalizaci světového obchodu.

WTO rovněž zopakovala, že objem světového obchodu se loni snížil zhruba o 12 procent. Vrátil se tak na úroveň z roku 2006. Organizace nicméně upozornila, že růst obchodu se zřejmě obnovil, a poukázala na silné oživení v Asii a Tichomoří.

"Údaje, které jsme dnes zveřejnili, ukazují, že vládám G20 se celkově podařilo potlačit protekcionismus. Je jasné, že pokud máme dosáhnout udržitelného hospodářského oživení, musíme udržet trhy otevřené," řekl agentuře Reuters generální ředitel WTO Pascal Lamy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK