CB: Situace na trhu práce v USA se nadále zlepšuje

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Situace na trhu práce ve Spojených státech se v únoru již šestým měsícem za sebou zlepšila zejména díky silnému oživení ve zpracovatelském sektoru. Uvedla to dnes výzkumná organizace Conference Board. Dodala, že její index trendů v zaměstnanosti se zvýšil na 93,5 bodu z lednových 93,2 bodu.

Za posledních šest měsíců index stoupl již o 13,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší šestiměsíční nárůst od roku 1994. Conference Board navíc počítá s příznivým vývojem trhu práce i v dalších měsících, napsala agentura Reuters.

"Silné oživení ve zpracovatelské výrobě již vedlo ke dvěma měsícům růstu zaměstnanosti ve zpracovatelském sektoru za sebou," uvedl ekonom Conference Board Gad Levanon. "Tento trend bude pravděpodobně pokračovat po několik dalších měsíců, což přispěje k celkovému růstu počtu pracovních míst," dodal.

Americké ministerstvo práce minulý týden oznámilo, že míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v únoru zůstala beze změny na 9,7 procenta. Zaměstnavatelé v USA v únoru zrušili 36.000 pracovních míst. Analytici přitom počítali se zánikem 50.000 míst a nárůstem nezaměstnanosti na 9,8 procenta.

Ekonomové odhadovali, že sněhové bouře by mohly zvýšit únorový úbytek počtu pracovních míst o 100.000 či více. Bez vlivu bouří by tak americká ekonomika v únoru pravděpodobně vykázala nárůst počtu pracovních míst, a to teprve podruhé od začátku hospodářské recese v prosinci 2007.

Americká ekonomika již od počátku krize přišla celkově o 8,36 milionu míst. Bez práce je v současnosti téměř 14,9 milionu Američanů, což je téměř dvojnásobek ve srovnání se situací na začátku krize. Tempo propouštění již ale výrazně kleslo ve srovnání se začátkem loňského roku, kdy americká ekonomika ztrácela v průměru 750.000 pracovních míst měsíčně.

Vysoká nezaměstnanost nicméně zůstává jednou z hlavních překážek silného a udržitelného hospodářského růstu v USA. Americká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o 5,9 procenta, očekává se však, že v dalších čtvrtletích tempo růstu zpomalí. V celém loňském roce ekonomika klesla o 2,4 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 1946.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK