Kurz eura slabě posílil a dolar klesl díky slibu pomoci EU Řecku

08.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. března (ČTK) - Kurz eura slabě posílil a dolar klesl. Na trhu se zmírnily obavy z fiskální situace Řecka díky víkendovému příslibu evropské pomoci od francouzského premiéra Nicolase Sarkozyho. Ten uvedl, že by země eurozóny měly Řecku pomoci, pokud by se jeho fiskální potíže zhoršily.

Kurz eura se odpoledne v Evropě zvýšil o 0,3 procenta na 1,3660 USD. Dolarový index vůči koši šesti světových měn proti tomu o 0,3 procenta oslabil, a to na 80,215. K japonskému jenu euro posílilo o 0,3 procenta na 123,34 JPY.

Ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn dnes navíc oznámil, že se řecké finanční potíže pravděpodobně nerozšíří na ostatní státy eurozóny s vysokou mírou zadlužení.

Řecko představuje v letošním roce pro kurz eura značnou zátěž. Vůči dolaru jednotná evropská měna od začátku roku oslabila o 4,5 procenta a vůči japonskému jenu o 7,2 procenta.

"Řecko bylo velkým negativním faktorem, což teď polevilo," uvedl hlavní analytik devizového trhu v newyorské společnosti Brown Brothers Harriman. "V krátkodobém vývoji nastala konsolidace, což je pro dolar negativní," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK