ČSÚ zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za leden

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní výsledky průmyslu a stavebnictví za leden. V prosinci průmyslová výroba meziročně vzrostla o 1,8 procenta, za celý loňský rok se propadla o 13,4 procenta. Stavební produkce se ve stálých cenách za prosinec meziročně zvýšila o 3,5 procenta, za rok 2009 byla nižší o procento.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka je prosincový výsledek průmyslu nejlepší od září 2008, celkově se však známky oživení v sektoru hledají obtížně. "Za nejlepším výsledkem od září 2008 stojí téměř výlučně vliv zahraničního šrotovného, což pomohlo výrobě motorových vozidel. Odvětví výroby motorových vozidel však zároveň představuje riziko pro nadcházející měsíce. Peníze na šrotovné v zahraniční již došly, což se mimo jiné promítlo již ve slabších německých datech v posledních měsících," podotkl.

K meziročnímu růstu stavební produkce podle statistického úřadu nejvíce přispělo pozemní stavitelství, s růstem o 4,6 procenta. Také inženýrské stavitelství vzrostlo, a to o 0,9 procenta. "Z prvního čísla zatím nemá smysl dělat velké závěry, ale lze předpokládat, že podobnou strukturu uvidíme i v budoucnu. Stav veřejných financí a tlak na kontrolovanější veřejné zakázky budou brzdit výstavbu infrastruktury a tím pádem inženýrské stavebnictví," uvedl hlavní ekonom Next Finance.

vrk jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK