Ocelárna Severstal ve čtvrtletí zmírnila ztrátu na 162 mil. USD

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. března (ČTK) - Největší ruské ocelárně Severstal klesla ve čtvrtém čtvrtletí čistá ztráta na 162 milionů USD (3,06 miliardy Kč) z 1,2 miliardy USD v období říjen až prosinec 2008, kdy na firmu mnohem více dopadla globální krize. Letos firma podle dnešního prohlášení čeká zlepšení podmínek na trhu.

Výsledky však zaostaly za odhady analytiků, kteří očekávali čistý zisk v průměru 186 milionů USD. Ve třetím čtvrtletí firma hospodařila s čistým ziskem 71 milionů USD. Ke ztrátě přispěly hlavně zahraniční operace. Domácí operace naopak díky vysokému vývozu vykazují zlepšení. Firma kromě Ruska působí rovněž v USA, Británii a Itálii.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy hmotného a nehmotného jmění (EBITDA) se zvýšil na 630 milionů USD z předloňských 298 milionů USD. Příjmy klesly na 3,92 miliardy USD z 4,02 miliardy USD. Celkový dluh na konci roku činil 7,23 miliardy USD, a klesl tak z 8,27 miliardy USD o rok dříve, napsaly agentury AP a Reuters.

Rusko je čtvrtým největším producentem oceli na světě. Na místní ocelárny ale dopadla finanční a hospodářská krize, která snížila poptávku od stavebního a automobilového sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK