Ztráta firmy Aer Lingus vzrostla na čtyřnásobek, na 81 mil. eur

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 9. března (ČTK) - Irská letecká společnost Aer Lingus loni hospodařila s provozní ztrátou 81 milionů eur (asi 2,1 miliardy Kč), což je proti roku 2008 nárůst na více než čtyřnásobek. Celkové tržby firmy, která v Irsku bývala vlajkovým leteckým přepravcem, klesly o 11 procent na 1,2 miliardy eur.

Nebýt doplňkových výnosů, kam patří například poplatky za služby spojené s odbavením zavazadel, byl by pokles výnosů ještě výraznější. Firma vede v současné době se zaměstnanci spor o úsporná opatření, kvůli němuž odložila zveřejnění kompletních výsledků hospodaření za loňský rok.

Správní rada firmy bude ještě dnes jednat o navrhovaných úsporách. Bude muset patrně upravit výši rezerv, které použije na realizaci plánu, protože palubní personál se postavil proti záměru managementu snížit provozní náklady o 97 milionů eur. Toho chce firma dosáhnout hlavně tím, že sníží počet zaměstnanců až o pětinu.

Navrhovaný plán, který má zastavit další ztráty, už přijal odborový svaz pilotů, středního managementu a pracovníků údržby. Souhlas částečně dali i zástupci pozemního a palubního personálu.

O převzetí firmy Aer Lingus už se v minulosti dvakrát pokoušel jejich domácí rival Ryanair, snahu ale nakonec vzdal, protože management Aer Lingus nabídku vždy odmítl. Aer Lingus, podobně jako další aerolinky, doplácí na globální krizi, kvůli které klesla poptávka po letecké dopravě. Loňský rok byl pro toto odvětví zatím nejhorší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK