GiTy se loni po třech letech vrátila k zisku

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Telekomunikační firma GiTy loni hospodařila se ziskem 13,7 milionu Kč proti předchozí ztrátě přes 72 milionů. Předchozí tři roky byla společnost ztrátová. Výnosy loni stagnovaly na 371 milionech Kč. Neauditované výsledky oznámili zástupci firmy na dnešní tiskové konferenci.

GiTy, které hrozilo insolvenční řízení, byla koupena v polovině minulého roku společností JVS Group, kterou ovládají dvě fyzické osoby. "V první fázi jsme museli především uhradit vysoký dluh vůči státu a další závazky, které byly hluboce po lhůtě splatnosti," uvedl generální ředitel Dan Jež. Dluh vůči státu, který je jedním z nejdůležitějších klientů, se pohyboval kolem 30 milionů Kč.

V polovině roku byla společnost ve ztrátě 30 milionů korun. Do černých čísel se dostala výrazným snížením nákladů. Ty loni klesly o 83 milionů na 359,4 milionu korun. Razantně například snížila počet firemních vozů, zjednodušila systém odměňování a snížila počet členů statutárních orgánů.

GiTy také omezuje provoz svých dceřiných společností. Zastavila činnost poboček v Rusku a Bulharsku a podobně postupuje i v Rumunsku. Jedinou fungující filiálkou zůstane slovenská pobočka.

Letos se chce firma zaměřit na celkovou stabilizaci a zároveň počítá se zvýšením výnosů až na dvojnásobek. "Naším plánem je uvést v každém roce minimálně jeden produkt, který bude určovat směr v odvětví," dodal Jež.

GiTy, kterou v 90. letech minulého století založili manžele Girstlovi, se chce zaměřit na poskytování systémové integrace, budování telekomunikačních sítí, videokonference, systém řízení budov a satelitní telekomunikační služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK