MF: ČR získá přes 16 mil. Kč za náklady spojené s arbitrážemi

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Česká republika získá zhruba 16,4 milionu korun za náklady spojené s vedením arbitráží s německým investorem Georgem Nepolskym a lucemburskou společností EMV. Peníze je ministerstvo financí odhodláno vymáhat i s využitím žalob a exekucí, uvedl dnes mluvčí MF Ondřej Jakob.

Německý investor Georg Nepolsky požadoval po ČR zhruba miliardu korun kvůli podle něj zmařené investici. Chtěl využít prameny na svých pozemcích a na trh začít dodávat vodu Krkonošský pramen. Nedostal ovšem patřičná povolení. Žalobu ovšem podnikatel loni stáhl a arbitři řízení nedávno zastavili. Zároveň rozhodli, že musí české straně uhradit náklady ve výši zhruba 160.000 eur (4,1 milionu korun).

Soud nedávno podle Jakoba také rozhodl, že ČR má nárok na úhradu i ve vyhrané arbitráži se společnosti EMV. ČR by tak měla získat 435.000 britských liber (zhruba 12,3 milionu Kč).

Česká republika vyhrála arbitráž s lucemburskou společností European Media Ventures (EMV) loni v červenci. EMV požadovala po Česku zhruba dvě miliardy korun kvůli zmařené investici do regionální, nyní již zaniklé stanice TV3.

Celkové náklady ministerstva financí na právní služby v souvislosti s arbitrážemi překonaly ke konci loňského roku 1,6 miliardy korun. V samotném roce 2009 činily náklady necelých 110 milionů korun proti více než 228 milionům v roce předchozím.

Stát nadále v současnosti čelí 13 arbitrážím na základě smluv o ochraně investic, které spadají pod pravomoc ministerstva financí. Spory se vedou o necelých 20 miliard korun.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let minulého století. Smlouvy byly většinou pro ČR nevýhodné. Ministerstvo financí již delší dobu pracuje na tom, aby tyto smlouvy zanikly. Loni v létě začal stát vypovídat dvoustranné dohody se státy Evropské unie.

sos dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK