Rakouská vláda přijala plán výrazných úspor pro příští čtyři roky

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 9. března (zpravodajka ČTK) - Rakouská vláda přišla s plánem výrazných úspor, které chystá pro příští čtyři roky. Dotknout by se měly školství, vědy, justice, zahraničních aktivit, životního prostředí, dopravy či rodinné politiky. Shodl se na tom dnes kabinet, který tvoří sociální demokraté a lidovci. Státní rozpočet chce ozdravit nejen šetřením, ale i zvýšením některých daní.

Na zlepšení situace rozpočtu by se ze 60 procent měla podílet strana výdajů, ze 40 příjmová strana. Rakouská vláda chce na daních podle plánu získat navíc 1,7 miliardy eur (zhruba 43,6 miliardy korun). Úspory by měly činit 2,5 miliardy eur (64,1 miliardy korun). Schodek rakouského rozpočtu by letos měl dosáhnout 4,7 procenta hrubého domácího produktu. Po úsporách v příštím roce by se měl dostat na čtyři procenta a v roce 2014 se počítá s deficitem 2,3 procenta.

Kancléř Werner Faymann po jednání své vlády uvedl, že škody, které napáchala hospodářská krize, by měl plán úspor napravit. "Rakousko se nesmí stát Řeckem, kde se najednou brutálně postihne obyvatelstvo krácením penzí a dojde k další nespravedlivé zátěži," uvedl na stránkách kancléřství Faymann. Podle něj chce kabinet šetřit rozumně a spravedlivě. Nejhorší by prý bylo nepodniknout nic.

Kabinet dnes projednával zákon o finančním rámci pro roky 2011 až 2014. V normě je horní hranice výdajů, která se podle vlády nesmí překročit. Jak přesně toho ale chce koalice dosáhnout, není zatím jasné. O jednotlivých opatřeních budou ministři jednat. Šetření se každopádně dotkne všech oblastí.

Podle ministra financí Josefa Prölla se o rámci pro jednotlivá ministerstva diskutovat nedá. Hrací prostor je prý nulový. Ministr zahraničí Michael Spindelegger po jednání kabinetu uvedl, že se počítá například s uzavřením některých velvyslanectví a omezením zahraniční pomoci.

Pravděpodobné je podle dostupných informací zvýšení daní z pohonných hmot o deset centů na litr, což by mělo přinést miliardu eur. Půl miliardy eur se má získat z bankovních daní. Diskutuje se i o zvýšení daně z nemovitosti, která by se měla postarat o 200 milionů eur.

Rakouský úsporný balíček bude mít dopad nejen na stát, ale i na spolkové země. O tom, jak se šetření promítne v nich, se však bude ještě jednat.

Před měsícem svou strategii pro překonání krize schválila i přechodná česká vláda premiéra Jana Fischera. Navrhla změnit úsporná opatření, která v minulosti připravil ministr financí Eduard Janota, z dočasných na trvalá. Původní Janotův úsporný balíček ve sněmovně nicméně politické strany nakonec "osekaly".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK