Sněmovna prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Sněmovna dnes přes nesouhlas Senátu prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod. Požadují ho odbory, hrozí kvůli tomu stávkou v dopravě. Novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která změnu obsahuje, nyní dostane prezident Václav Klaus. Ten ale již dříve řekl, že ji nepodepíše. Zákon dnes podpořila ČSSD a komunisté spolu s lidovci. K nim se přidali i tři nezařazení: bývalí sociální demokraté Kosta Dimitrov a Evžen Snítilý a bývalá poslankyně zelených Olga Zubová.

Vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod platí od letošního ledna. Nový způsob stanoví, že se daň z přidané hodnoty ze zaměstnaneckých výhod stanoví z tržní ceny, a ne z ceny snížené. Tím se zvyšuje i samotná daň a o ni se navyšuje konečná cena. To se právě nelíbilo odborářům, zejména v dopravních odborech, kteří kvůli tomu hrozí stávkou.

Vláda přišla urychleně s novelou, která vrací úroveň zdanění na úroveň platnou do konce loňského roku. Sněmovna ji minulý týden schválila ve stavu legislativní nouze a poslala do Senátu. V Senátu ji ale pravicová část senátorů zamítla a vrátila poslancům.

Ministr financí Eduard Janota dnes zopakoval, že opatření bude mít dopad na státní rozpočet v řádu desítek milionů korun, a ne víc. Přesné číslo podle něj ale nelze stanovit. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že dopady tohoto opatření by bylo možné určit až po roce fungování.

Náměstek ministra financí Ivan Fuksa však v pátek uvedl, že MF zaslalo před jednáním sněmovny na úřad vlády informace shrnující předchozí jednání, kde se uvádělo, že dopady mohou být i vyšší, a to zhruba 750 milionů korun. Podle Janoty ale nebyl Fuksův výrok oficiálním výrokem MF.

Návrh na zrušení vyššího zdanění kritizovala zejména pravice. Například Kalousek prohlásil, že nebyly obhájeny zájmy zaměstnanců proti zaměstnavatelům, ale že některá privilegovaná odvětví si na úkor veřejných rozpočtů lobbingem prosadila některá privilegia. Poslanec ODS Michal Doktor přirovnal postup odborů k chování nevychovaných dětí v obchodě s drahými vláčky a označil ho také za nevychované a daremné gesto.

Levice si to ale nenechala líbit a jednání tak doprovázely slovní přestřelky. Například sociální demokrat Pavel Němec o Kalouskovi prohlásil, že je "modrý jako Marťan", a otázal se, jestli náhodou Kalousek nemá modré i trenýrky. Exministr financí ale opáčil, že na "plky" tohoto typu reagovat nebude.

Poslanec ČSSD Vítězslav Jandák Kalouskovi vzkázal, aby z poslanců nedělal voly. Kalousek to ale odmítl se slovy, že nerad dělá zbytečnou práci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK