Zisk německé centrální banky loni klesl o třetinu

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 9. března (ČTK) - Čistý zisk německé centrální banky Bundesbank loni klesl zhruba o třetinu na 4,1 miliardy eur (105 miliard Kč) z 6,3 miliardy eur v předchozím roce. Oznámila to dnes banka. Dodala, že celý zisk převedla na spolkovou vládu.

Výsledky centrální banky byly zasaženy zejména nižšími příjmy z úroků, které se propadly na 7,6 miliardy eur ze 16,9 miliardy v roce 2008. "Důvodem bylo, že klíčové úrokové sazby v eurozóně byly na historickém minimu," uvedl prezident banky Axel Weber.

Podmínky na finančních trzích se navíc podle agentury DPA postupně zlepšovaly, takže si komerční banky půjčovaly méně peněz od centrální banky. Příznivé hospodářské vyhlídky podle Webera naznačují, že situace na trzích se bude zlepšovat i nadále. "Světové hospodářské oživení v roce 2010 značně nabralo na tempu," prohlásil Weber. "Mnohé hovoří pro to, že bychom v dalším průběhu roku mohli vidět docela silný růst," uvedl k vyhlídkám samotné německé ekonomiky.

Ze zisku centrální banky půjde 3,5 miliardy eur přímo do státního rozpočtu. Zbytek bude použit ke splácení státního dluhu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK