Japonské akcie beze změn, kurz jenu si drží zisky

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. března (ČTK) - Hlavní index japonských akcií dnes kolísal v blízkosti předchozího závěru, nakonec ale mírně oslabil. Částečně sice pomohla příznivá statistika o vývoji zakázek na strojní zařízení, proti tomu šel ale pokles akcií automobilky Toyota. Na devizových trzích si ale udržel zisky japonský jen, příznivé údaje z Číny pomohly také australskému dolaru.

Index Nikkei 225 oslabil o 3,73 bodu a obchodní den uzavřel poklesem o čtyři setiny procenta na hodnotě 10.563,92 bodu. Širší index Topix klesl o 0,2 procenta na 922,44 bodu.

Na devizových trzích si dokázal zisky udržet japonský jen, a to díky očekávání, že před koncem finančního roku budou japonští exportéři pokračovat v repatriaci zahraničních příjmů. Fiskální rok v Japonsku končí vždy v březnu.

Statistika z Číny ukázala, že v silném růstu pokračuje dovoz i vývoz, a to dokonce ve výraznějším, než se čekalo. Ukazuje se tak, že třetí největší ekonomika světa je v dobré formě a dál silně roste. Bude tedy potřebovat i další nerostné zdroje, což podpořilo kurz australského dolaru a dalších takzvaných komoditních měn.

"Investoři nakupovali australskou měnu, protože si myslí, že australská ekonomika bude pokračovat v růstu," podotkl analytik makléřské společnosti Okasan Securities Cutomu Soma. "Měla by profitovat z vysokého růstu v Číně," dodal.

Přestože japonský jen měl snahu růst, jeho zisky srážely dolů spekulace, že japonská centrální banka přijme kroky k dalšímu zmírnění již tak dost uvolněné měnové politiky. Banka je totiž pod značným tlakem vlády, aby zemi pomohla dostat z vleklých hospodářských problémů. Japonsko se dlouho potýká i s deflací.

Dolar k jenu zůstal bez větších změn kolem 90 JPY, a neprohloubil tak ztráty z předchozího dne. V úterý americká měna vůči jenu klesla o více než 0,3 procenta. Příliš se nezměnil ani kurz eura k jenu, který setrvává v blízkosti 122,40 JPY. Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3590 USD a stále doplácí hlavně na fiskální problémy některých evropských zemí. Se stejnými problémy se ale potýká i britská libra.

Australský dolar vůči dolaru americkému vystoupil až na 0,9164 USD, a dostal se tak nejvýše od 20. ledna. Později ale z těchto hodnot sestoupil na 0,9157 USD, což byl za celý den vzestup jen o 0,1 procenta. Podobně novozélandský dolar vůči dolaru americkému si připsal asi 0,5 procenta na 0,7064 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK