Pražský dopravní podnik chyboval v zakázce týkající se metra D

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. března (ČTK) - Pražský dopravní podnik (DPP) zřejmě chyboval v zakázce s předpokládanou cenou půl miliardy korun týkající se stavby první etapy nové trasy metra D. Neoprávněně z tendru vyřadil společnost Mott MacDonald Praha, která nabídla nejnižší cenu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proto zrušil rozhodnutí DPP o vyloučení firmy z tendru a nařídil ji vrátit do soutěže. ČTK to dnes řekl předseda úřadu Petr Rafaj. Proti verdiktu ÚOHS se může DPP odvolat právě k Rafajovi.

"Zadavatel vyloučením uvedeného uchazeče porušil zákon o veřejných zakázkách," uvedl Rafaj. Svým postupem tak mohl podnik podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, dodal.

Dopravní podnik v tendru hledá firmu na zpracování projektové dokumentace pro územní a stavební řízení a výkon autorského dozoru na stavbu části trasy D. Zakázku vyhlásil loni v květnu.

Dopravní podnik firmu z tendru vyloučil, aniž by uvedl, z jakých důvodů považuje zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny za neopodstatněné. Podle antimonopolních úředníků také neuvedl, z jakých důvodů firma nesplnila kvalifikaci a z jakých důvodů neprokázala splnění části kvalifikace subdodavatelem.

První etapa trasy D bude zahrnovat deset stanic z Písnice až na náměstí Republiky. Nová trasa metra by měla být dlouhá téměř 11 kilometrů, podnik předběžně odhaduje náklady na 30 miliard až 35 miliard korun.

Dopravní podnik chyboval podle ÚOHS také nedávno v miliardové zakázce na úklid metra. Dostal proto od ÚOHS pokutu 800.000 korun. Podnik podle ÚOHS porušil zákon, když podmínkami tendru nedovoleně omezil počet zájemců o zakázku. DPP se proti rozhodnutí úřadu odvolal a podal k Rafajovi rozklad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK