Veletrh ITB je mírně optimistický,oživení turismu čeká příští rok

10.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. března (zpravodaj ČTK) - S nadějí na brzké oživení krizí postiženého cestovního ruchu dnes začal v Berlíně 44. ročník největšího turistického veletrhu na světě ITB. Tradiční přehlídky se letos účastní rekordních 11.127 vystavovatelů ze 187 zemí světa, mezi nimiž nechybí ani početně zastoupená Česká republika. Organizátoři očekávají, že do neděle na berlínské výstaviště zavítá na 170.000 návštěvníků.

Mezinárodní turistická burza, jak zní název akce skrývající se pod zkratkou ITB, patří již po desetiletí k barometrům vývoje v oblasti cestovního ruchu. Po loňském výrazném propadu vzhlíží odborníci k letošní sezoně s mírným optimismem. "Po dně jsme se už prošli," soudí prezident Německé asociace cestovního ruchu (DRV) Klaus Laepple. Návrat ke konjunktuře ale očekává až příští rok.

S více než osmiprocentním úbytkem zahraničních návštěvníků se loni muselo vyrovnat i Česko. "Letošní rok by se bohužel neměl zásadním způsobem lišit od roku minulého," řekl ČTK náměstek ministra pro místní rozvoj Jiří Koliba, který se otevření veletrhu zúčastnil. Pro letošek očekává spíše stagnaci trhu a větší naděje podobně jako Laepple vkládá až do roku 2011.

Stejný názor má i ředitel české centrály státní agentury CzechTourism v Německu Miroslav Rončák. "Pokud letošní rok bude lehce plusový, tak bych viděl, že možná příští rok by to zase mohlo výrazněji růst," předpovídá jeden z organizátorů letošní české expozice na berlínském veletrhu, která představuje přes 55 vystavovatelů, včetně více než deseti regionů.

Jedním z léků, jak současný negativní trend zvrátit, je podle Koliby důraz na kvalitu služeb. "Musíme (návštěvníkům) nabídnout něco, aby měli důvod, proč se vracet, protože Česká republika už ztratila ten pel nepoznaného na východě za železnou oponou. To už je pryč," zdůraznil náměstek.

Vedle tradiční prezentace nabídek cestovních kanceláří, leteckých společností a národních turistických agentur se ITB letos snaží držet krok i s moderními trendy. Představuje tak například možnosti využití mobilního internetu v cestovním ruchu. I návštěvníci, kteří nechtějí bloudit po 26 halách výstaviště, si průvodce po veletrhu mohou stáhnout do svého mobilního telefonu. Poprvé také dostávají větší prostor nabídky pro gay a lesbickou klientelu.

Stále aktuální je rovněž otázka ekologie v cestovním ruchu. Generální tajemník Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO) Tálib Rifáí je přesvědčen, že letošek nemá být jen rokem zotavení odvětví, ale také jeho transformace. Stejný názor vyjádřil na úvod veletrhu rovněž turecký ministr kultury a cestovního ruchu Ertugrul Günay, jehož země je letos partnerským státem ITB. "Nikoli turismus, který konzumuje, ale turismus, který zachovává, je naším cílem," prohlásil podle agentury DPA.

Berlínské výstaviště je ode dneška do pátku otevřeno pro odbornou veřejnost, neprofesionální zájemci se mohou přijít inspirovat na letošní dovolenou o víkendu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK