ČSÚ dnes zveřejní zpřesněný odhad vývoje HDP za 2009

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní podrobné údaje o vývoji HDP za loňský rok a za čtvrté čtvrtletí. Podle předběžného odhadu, který úřad publikoval v polovině února, se výkon české ekonomiky meziročně za celý loňský rok snížil o 4,3 procenta, za čtvrté čtvrtletí o 4,2 procenta.

Loňský výkon české ekonomiky tak byl horší než odhady analytiků. "Ani náš pesimistický odhad (pokles o tři procenta) nestačil na výsledek, který naznačuje propad o více než čtyři procenta," uvedl Petr Dufek z ČSOB. Ministerstvo financí očekávalo za loňský rok v poslední prognóze z konce ledna pokles HDP o čtyři procenta, Česká národní banka o 3,9 procenta.

Pro vývoj HDP za celý loňský rok byl podle statistiků určující výrazný mezičtvrtletní pokles v prvním čtvrtletí následovaný nevýrazným růstem hrubé přidané hodnoty v následujících čtvrtletích. Bez očištění o sezónní a kalendářní vlivy byl HDP v reálném vyjádření v celoročním úhrnu nižší o 4,4 procenta, z toho ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 3,9 procenta.

Pro letošní rok očekávají ekonomové mírný růst HDP. Například podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa letos česká ekonomika vzroste o 1,5 procenta a podle ekonoma Patria Finance Davida Marka o 2,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK