Japonská ekonomika rostla ve čtvrtletí méně, než se čekalo

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. března (ČTK) - Japonská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí rostla pomaleji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt se proti předchozímu čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta, zatímco předběžná zpráva ukazovala na růst o 1,1 procenta. Oznámily to dnes tamní úřady. V ročním přepočtu ekonomika vzrostla o 3,8 procenta proti růstu 4,6 procenta, který uváděla předběžná zpráva.

Ukázalo se také, že širší ukazatel cenových trendů zaznamenal rekordní pokles. To bude znamenat další tlak na centrální banku, aby pokračovala v podpoře ekonomiky. Banka se bude měnovou politikou zabývat příští týden a už teď se objevují spekulace, že bude muset už tak dost uvolněnou politiku uvolnit ještě více.

Japonsko má druhou největší ekonomiku na světě. I když ji bude i nadále podporovat solidní úroveň exportu do dalších asijských zemí, hospodářský růst se možná zpomalí kvůli omezení veřejných prací. Analytici ale také upozorňují, že začne odeznívat vliv subvencí, které vláda poskytovala na nákup úsporných zařízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK