Index japonských akcií zpevnil o procento, vzrostl i kurz jenu

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. března (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu se dnes vrátily k růstu a jejich hlavní index v závěru obchodování vystoupil na zhruba sedmitýdenní maximum. Pomohl zájem o exportní firmy jako je Sony, kterým svědčí zpráva o nečekaném poklesu velkoobchodních zásob ve Spojených státech, kam řada japonských firem vyváží. Na devizových trzích zpevňoval kurz japonského jenu.

Index Nikkei 225 si připsal 101,03 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 0,96 procenta na hodnotě 10.664,95 bodu. Podobně širší index Topix vzrostl o 0,9 procenta na 930,38 bodu.

"Na trhu jsou teď hlavně zahraniční investoři a fondy, za nimiž jsou peníze domácích individuálních investorů," poznamenal analytik společnosti Mizuho Securities Cujoši Segawa. "Japonští institucionální investoři příliš aktivní být nemohou, protože se blíží konec fiskálního roku," dodal analytik. Investoři před koncem roku berou ohled na platbu daní.

Na devizových trzích se k růstu vrátil japonský jen, který o den dříve naopak oslabil. Svou roli sehrála statistika z Číny, která ukázala na růst inflace, která se dostala nejvýše za 16 měsíců. Solidně se ale zvýšila také průmyslová výroba. Hovoří se o tom, že Čína sáhne k dalšímu zpřísnění měnové politiky.

Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 90,36 JPY, zatímco o den dříve zpevnil na zhruba dvoutýdenní maximum 90,83 JPY. Ve výraznějšímu růstu ale jenu zabránily zprávy o dalším uvolnění měnové politiky, k němuž se údajně chystá tamní centrální banka.

Euro k dolaru kleslo o 0,1 procenta na 1,3646 USD, zatímco ve středu o 0,4 procenta zpevnilo. Vůči jenu euro odepsalo 0,2 procenta na 123,32 JPY, je ale dost daleko od denního minima 123 jenů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK