Státní pomoc gigantu GMAC může stát USA až 6,3 mld. dolarů

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. března (ČTK) - Státní pomoc gigantu GMAC, který financuje trh s auty, může stát daňové poplatníky ve Spojených státech až 6,3 miliardy dolarů (118 miliard Kč). Americké ministerstvo financí totiž poskytlo firmě miliardy, aniž podnik předložil plán na přežití nebo bylo jisté, že je firma životaschopná. V noci na dnešek to uvedl dozor nad americkým finančním trhem.

Vláda Spojených států uvádí, že státní pomoc 17,2 miliardy dolarů pro GMAC byla nezbytným krokem při záchraně automobilek General Motors a Chrysler. GMAC zajišťuje nezbytné půjčky automobilovým prodejcům, kteří tak financují nákup vozů do své nabídky, než auta zaplatí spotřebitelé.

GMAC podléhá mírnějším podmínkám vůči státní pomoci než automobilky, uvádí zpráva regulátorů. Když stát podržel výrobce aut, musely koncerny do bankrotové ochrany před věřiteli. Akcionáři tak přišli o část investic, peníze to stálo i věřitele a manažeři automobilek museli předložit detailní plány, jak udrží podniky nad vodou.

Stát ale s GMAC zachází spíše jako s bankami, které se ke státní pomoci dostaly, aniž musely vysvětlovat, co s penězi dělají, upozorňuje zpráva. Tu má dnes zveřejnit kongresový výbor, který dohlíží nad balíkem státní finanční pomoci za 700 miliard dolarů celkem. Tu Kongres schválil v říjnu 2008, připomněla agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK