Poslanci podpořili snížení administrativy pro podnikatele

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes podpořila vládní návrh zákona který má snížit administrativní zátěž podnikatelů. Ruší například povinnost České obchodní inspekce kontrolovat dodržování hygienických předpisů v obchodech a restauracích, protože stejnou pravomoc vykonává již hygienická služba. Návrhem se nyní bude zabývat sněmovní hospodářský výbor. Poslanci mu zkrátili lhůtu k projednání na pouhé čtyři dny.

Jak dnes poslancům řekl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška, návrh by měl podnikatelům ušetřit ve srovnání s rokem 2005 až pětinu nákladů, tedy asi 1,3 miliardy korun ročně. "Každý krok, který usnadní život českým podnikatelům, je samozřejmě dobrý a je ve shodě s požadavky a potřebami sociálních partnerů," řekl k návrhu již dříve premiér Jan Fischer.

Živnostníci by rovněž nemuseli živnostenskému úřadu oznamovat přerušení své činnosti. Novela by rovněž měla dát obchodníkům větší volnost při označování zboží například názvem, rozměry nebo vahou. Obchod s elektřinou a plynem by podle novely nadále podléhal pouze licenci podle energetického zákona a nevyžadoval zároveň i živnostenské oprávnění.

Novela navrhuje také upravit definici spotřebitele tak, aby odpovídala současnému evropskému spotřebitelskému právu. Má být definován jako fyzická osoba jednající za účelem, který nesouvisí s jejím podnikáním nebo povoláním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK