Světová letecká doprava se po krizi výrazně oživuje

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 11. března (ČTK) - Světová letecká doprava se po krizi oživuje výrazněji, než se očekávalo. Díky obnovené poptávce roste přeprava cestujících a nákladu i možnost zvyšovat ceny letenek, uvedlo dnes Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Asociace proto snížila odhad letošní ztráty odvětví o polovinu na 2,8 miliardy dolarů.

I když odvětví jako celek stále hospodaří v hlubokém minusu, všechny indikátory se nyní posouvají správným směrem, zdůraznil ve zprávě IATA její generální ředitel Giovanni Bisignani. Proces oživování odvětví je podle něj mnohem lepší, než se předpokládalo. Bisignani ale připomněl, že jsou čísla z odvětví stále pod hodnotami před krizí.

Vývoj představuje dobrou zprávu nejen pro odvětví samotné, ale i pro celou světovou ekonomiku. Růst nákladní přepravy naznačuje, že se oživuje světový export. IATA odhaduje, že se 30 procent světového obchodu převáží letecky.

IATA sdružuje kolem 230 aerolinií. Jejich ztrátu za loňský rok nyní odhaduje na 9,4 miliardy eur proti předpovědi 11,0 miliardy z loňského prosince. Tehdy odhadovala letošní ztrátu sektoru na 5,6 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK