Údaje o HDP podle analytiků mění obraz ekonomiky, letos poroste

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Dnes zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky podle analytiků oslovených ČTK mění odhady dalšího vývoje ekonomiky. Pro letošní rok tak podle ekonomů přestal hrozit pokles ekonomiky a za celý letošní rok by měl hrubý domácí produkt mírně vzrůst mezi jedním až dvěma procenty.

Podle revidovaných údajů ekonomika ČR ve čtvrtém čtvrtletí rostla proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta, přičemž předběžný odhad zveřejněný v únoru ukazoval pokles o 0,6 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 4,1 procenta oproti dříve odhadovanému poklesu o 4,3 procenta.

"Revize se v celoročním vyjádření HDP nezdá být velká, v samotném čtvrtém kvartálu ale zcela mění pohled na ekonomiku. Přestal hrozit propad ekonomiky do opětovné recese a ve tvaru budoucího oživení se vracíme od písmene U k dříve předpokládanému W," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Důvodem takového vývoje přitom bude podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa zejména ukončení šrotovného v zahraničí omezující české exporty a také domácí rozpočtové úspory.

Firmy letos budou i podle analytika ČSOB Petra Dufka šetřit na investicích a spotřebitelé při svých nákupech v obchodech. "Doba tak optimismu a utrácení zatím nepřeje. Celkově se ovšem nedá očekávat žádné výrazné oživení, ale jen pomalý a křehký růst závislý na výkyvech německé ekonomiky. Ponecháváme proto odhad na letošní rok na úrovni 1,5 procenta," uvedl.

Začátek letošního roku ve světové ekonomice i na finančních trzích lze přitom podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka označit za rozpačitý. "Příznivé informace střídají negativní překvapení. Oživení zůstává spíše mdlé než dynamické. Vysoká nezaměstnanost a přebujelé deficity veřejných financí drží při zemi ekonomiku mnoha vyspělých zemí, včetně České republiky," uvedl. Pro letošek Marek odhaduje růst ekonomiky na dvě procenta.

"Dohromady tedy dostáváme obrázek potvrzující, že ekonomika se pravděpodobně bude letos sbírat ze dna, ale oživení bude spíše pomalé kolem jednoho procenta. Klíčovým prvkem v tomto procesu bude průmysl a pro něj bude stěžejní vývoj poptávky v zahraničí," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK