Česká ekonomika na konci loňska rostla, ekonomové zlepšují odhady

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Česká ekonomika loni klesla o 4,1 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně než předpokládal předběžný odhad zveřejněný v únoru, oznámil dnes Český statistický úřad. V samotném čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta, předběžný odhad udával pokles o 0,6 procenta. Podle analytiků výsledky ukazují, že přestal hrozit pokles ekonomiky a HDP za celý letošní rok by měl vzrůst o jedno až dvě procenta.

Analytici hodnotí revidovaný výsledek HDP jako pozitivní vzhledem k tomu, jak nepříznivý byl první odhad statistického úřadu. "Předchozí odhad byl hodně pesimistický a na první pohled neodpovídal lepším výsledkům zahraničního obchodu. Ekonomika tedy oživuje už od třetího kvartálu," uvedl Petr Dufek z ČSOB. Ve třetím čtvrtletí ekonomika podle zpřesněných dat rostla mezičtvrtletně o 0,6 procenta.

Meziročně se hrubý domácí produkt za čtvrté čtvrtletí snížil o 3,1 procenta. Tento výsledek byl o 0,4 procentního bodu horší, než očekávala Česká národní banka. Mezičtvrtletní růst ekonomiky o 0,7 procenta byl naproti tomu s její prognózou zhruba v souladu. Centrální banka také uvedla, že meziroční propad reálné spotřeby domácností v závěru loňského roku překvapil, naopak vysoký růst spotřeby vlády předčil její očekávání.

Díky tomu, že se ekonomická aktivita loni ve druhém pololetí odlepila ode dna, bude podle ČNB meziroční propad české ekonomiky od prvního čtvrtletí letošního roku vystřídán mírným meziročním růstem. "Ten ale bude v průběhu roku opět zvolňovat vlivem utlumené spotřeby domácností, opětovného zpomalení ekonomického růstu v eurozóně a odeznění prorůstového vlivu některých protikrizových opatření v ČR i v zahraničí," upozornila centrální banka.

Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa by měla letos česká ekonomika mírně vzrůst o 1,5 procenta. "Vývoj v ekonomice by měl zaznamenat scénář asymetrického W, tedy po recesi na přelomu let 2008 a 2009 ekonomika v třetím a čtvrtém čtvrtletí 2009 ožila, aby opět v první polovině letošního roku zpomalila," uvedl. Důvodem je podle něj zejména ukončení šrotovného v zahraničí omezující české exporty a také domácí rozpočtové úspory s vlivem na spotřebu domácností.

Firmy letos budou i podle analytika ČSOB Petra Dufka šetřit na investicích a spotřebitelé při svých nákupech v obchodech. "Doba tak optimismu a utrácení zatím nepřeje. Celkově se ovšem nedá očekávat žádné výrazné oživení, ale jen pomalý a křehký růst závislý na výkyvech německé ekonomiky. Ponecháváme proto odhad na letošní rok na úrovni 1,5 procenta," uvedl.

Statistici zpřesnili také čísla u předchozích dvou čtvrtletí. HDP za druhé čtvrtletí klesl meziročně o 4,9 procenta, původní číslo byl pokles o 5,2 procenta. O desetinu procentního bodu byl naopak horší výsledek za první čtvrtletí, kdy se podle novějších čísel hrubý domácí produkt meziročně snížil o čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK