Bance HSBC byly ukradeny údaje o 24.000 klientů

11.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Ženeva 11. března (ČTK) - Bývalý zaměstnanec britské banky HSBC ukradl informace až o 24.000 klientů s účty ve Švýcarsku. Přiznala to dnes firma. Ještě v prosinci přitom tvrdila, že krádež, která se stala již před třemi lety, se týká pouze desítky klientů.

Z uvedených 24.000 účtů je 15.000 stále aktivních, zatímco 9000 již bylo od krádeže uzavřeno. Společnost HSBC, která je největší bankou v Evropě, uvedla, že se nedomnívá, že by ukradené údaje bylo možné využít k získání přístupu na účty.

"Hluboce této situace litujeme a upřímně se klientům omlouváme za toto ohrožení jejich soukromí," uvedla banka. "Jsme odhodláni chránit zájmy klientů a podnikáme k tomu všechna nezbytná opatření," dodala.

Údaje ukradl bývalý zaměstnanec divize informačních technologií Herve Falciani. Později je získaly francouzské úřady, které je nakonec předaly švýcarské prokuratuře. Podle HSBC však stále zůstává nejasné, jak se Falcianimu podařilo údaje ukrást. Banka uvedla, že po krádeži investovala 100 milionů švýcarských franků (asi 1,75 miliardy Kč) do posílení bezpečnosti svých datových systémů.

Zpráva přichází v době, kdy se Spojené státy a některé evropské země snaží bojovat s daňovými úniky využívajícími účtů v zahraničí. Ke stíhání těchto úniků někdy úřady používají kradené údaje o bankovních klientech, napsala agentura Reuters.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK