Pražská burza roste o procento, vzhůru ji táhnou banky

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne rostla, hlavní index PX posílil o procento na 1188,7 bodu, vyplývá z údajů burzy. K růstu přispěly především obě banky, které byly také nejvíce obchodovanými tituly, vyplývá z výsledků burzy.

Dařilo se především rakouské Erste Bank, která si připsala bezmála dvě procenta na 749 korun. "Erste Bank již slušně zakončila včera (ve čtvrtek) seanci ve Vídni a Praha tento závěr dohání, proto jsou její zisky slušné," komentovala dopolední dění Tereza Špačková z Patria Direct. Ve Vídni však Erste podle Špačkové osciluje kolem hodnot podobných čtvrtečnímu závěru.

Komerční banka posílila o půl procenta na 3891 korun a podle Špačkové je o její akcie zatím menší zájem ze strany investorů, než tomu bylo v předchozích dnech.

Nižšímu zájmu se těší i energetická firma ČEZ a těžební NWR, obě společnosti však mírně posilují. Daří se i většině ostatních titulů, v mírně záporných číslech byly dopoledne jen mediální CME, developer Orco a tabáková společnost Philip Morris.

Objem obchodů byl dopoledne velmi nízký, činil 259 milionů korun. "Odpoledne budou reportována americká makrodata, která by mohla obchodování oživit, jinak je ale při dnešní seanci patrná spíše poklidná páteční nálada," podotkla Špačková.

kri dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK