Francie a Británie viní USA z protekcionismu

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. března (ČTK) - Vedoucí představitelé Francie a Británie dnes obvinili Spojené státy z protekcionismu kvůli zakázce na tankovací letadla pro americkou armádu. Informovala o tom agentura AP. Z boje o získání lukrativní zakázky tento týden odstoupilo konsorcium vedené evropskou společností EADS s tím, že pravidla soutěže zvýhodňují amerického rivala Boeing.

"Pro Spojené státy to není správná cesta, jak zacházet s evropskými spojenci," řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy po jednání s britským premiérem Gordonem Brownem. "Pokud chtějí (USA) stát v čele boje s protekcionismem, neměly by dávat špatný příklad," dodal.

Brown uvedl, že vývoj kolem zakázky je pro něj zklamáním. "Věříme ve volný obchod, věříme v otevřené trhy, věříme v otevřenou konkurenci," řekl.

Konsorcium vedené firmou EADS získalo zakázku na tankovací letadla již v roce 2008, Pentagon však dohodu kvůli stížnosti Boeingu anuloval. Hodnota kontraktu podle agentury AP činí 35 miliard dolarů (650 miliard Kč). Podle agentury Reuters dosahuje dokonce 50 miliard dolarů.

Evropská unie již tento týden Washington varovala, že pokud se potvrdí podezření z nadržování Boeingu, může to mít negativní dopady i na budoucí armádní zakázky pro Spojené státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK