Tisk: Eurozóna se blíží k dohodě o pomoci Řecku

12.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 12. března (ČTK) - Členské země eurozóny se přiblížily k dohodě o plánu na pomoc zadluženému Řecku v hodnotě 20 až 25 miliard eur (zhruba 510 až 640 miliard Kč). Informoval tom dnes francouzský list Le Monde bez uvedení svých zdrojů.

Podle listu se tento týden uskutečnily různé schůzky s cílem dosáhnout kompromisní dohody o pomoci Řecku na pondělním zasedání ministrů financí eurozóny v Bruselu. Plán pomoci by měl být využit pouze v v případě, že to bude finanční situace v Řecku vyžadovat, napsala agentura Reuters.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn podle německého listu Süddeutsche Zeitung uvedl, že Evropská unie by ztratila mezinárodní důvěryhodnost, pokud by připustila krach Řecka.

Řecko mělo loni rozpočtový deficit 12,7 procenta hrubého domácího produktu, což je asi dvakrát tolik, než se předpokládalo. Pravidla Evropské unie povolují mít rozpočtový deficit do tří procent HDP. Atény slibují, že letos schodek sníží na 8,7 procenta HDP.

Řecká vláda hodlá v rámci boje s vysokým zadlužením snížit mzdy veřejných zaměstnanců, zmrazit důchody a zvýšit daně. Země se kvůli těmto plánům potýká s rozsáhlými stávkami.

Eurozóna nyní kvůli rozpočtovým problémům některých členských zemí zvažuje vytvoření vlastního měnového fondu, který by mohl státům v nouzi poskytovat půjčky a jehož pravomoci by byly srovnatelné s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK