Japonské akcie díky slabšímu jenu na novém maximu za sedm týdnů

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes s pomocí slabšího kurzu jenu nepatrně posílil a jeho hlavní index dosáhl nového maxima za sedm týdnů. Počáteční vzestup trhu však téměř smazalo vybírání zisků z předešlého růstu některých předních titulů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 dnes stoupl o 0,72 bodu, tedy necelou setinu procenta, a uzavřel na 10.751,98 bodu, novou nejvyšší úroveň od 12. ledna. Širší index Topix posílil o 0,3 procenta na 938,91 bodu.

Trh vedl vzhůru pokles kurzu jenu, který podpořil akcie některých japonských vývozců. Investoři však po čtyřprocentním vzestupu trhu za minulý týden omezili obchodní aktivitu a čekali na další kroky centrálních bank doma a ve Spojených státech. Ve druhé polovině obchodování burza smazala počáteční nárůst, protože investoři přikročili k inkasování zisků z dosavadního růstu akcií firem jako Advantest.

Na devizovém trhu dolar všeobecně sílil, protože investoři se odvraceli od rizikovějších měn jako euro nebo britská libra, které zasahují obavy z vysokých státních dluhů. Japonský jen oslabovaly dohady, podle nichž japonská centrální banka tento týden přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování oslabilo o 0,3 procenta na 1,3733 USD a britská libra klesla stejným tempem na 1,5159 USD. Jen proti dolaru oslabil o 0,2 procenta na 90,64 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn stoupl o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK