Největší polská pojišťovna PZU loni měla rekordní čistý zisk

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 15. března (ČTK) - Největší polská pojišťovna PZU v loňském roce zvýšila čistý zisk o 61 procent na rekordních 3,76 miliardy zlotých (téměř 25 miliard Kč). Firmě pomohlo oživení finančního trhu, jež vedlo k prudkému nárůstu příjmů z investic. Oznámila to dnes společnost, která se nyní připravuje na vstup na varšavskou burzu.

Příjmy z investic se loni zpětinásobily, což převážilo nad mírným poklesem předepsaného hrubého pojistného. Pojišťovna již minulý týden oznámila, že v letošním roce hodlá propustit 2079 zaměstnanců, což odpovídá více než 13 procentům její celkové pracovní síly.

Akcie společnosti PZU by se měly na trhu objevit v květnu. Hlavní akcionáři PZU, jimiž jsou polská vláda a nizozemská pojišťovna Eureko, se před dvěma měsíci dohodli, že v rámci primární emise akcií prodají až 20 procent podniku.

Hodnota nabídky se podle agentury Reuters odhaduje na zhruba dvě miliardy dolarů (zhruba 37 miliard Kč), což by představovalo jednu z největších primárních emisí v historii varšavské burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK