Telefónica od dubna zlevní velkoobchodní nabídku ADSL bez paušálu

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. března (ČTK) - Největší tuzemský poskytovatel internetového připojení ADSL, Telefónica O2, od dubna zlevní velkoobchodní nabídku takzvaného nahého ADSL, ke kterému není nutné platit paušál za telefon. Cena bez daně z přidané hodnoty klesne o 107 korun měsíčně u všech variant. Například osmimegabitové připojení tak nově vyjde na 350 korun. Vyplývá to z nabídky firmy zveřejněné na internetu.

Podle Jiřího Peterky ze serveru Lupa.cz by se stejně mohla snížit i koncová cena služby, tedy až o 128,40 Kč po započtení DPH. "Je ale samozřejmě otázkou, zda se tak stane. Operátoři, respektive provideři, mohou stejně tak absorbovat zlevnění na velkoobchodní úrovni sami, a své maloobchodní ceny nechat beze změny," dodal Peterka.

V současnosti osmimegabitové připojení například u společnosti Volný vyjde koncové zákazníky na 699 korun měsíčně, u O2 stojí 750 Kč, se slevou pak 600 korun.

Celkové náklady na ADSL by se tak mohly více přiblížit konkurenčnímu připojení přas kabelové rozvody. Největší operátor UPC nabízí připojení o rychlosti deset Mbit/s za cenu 494 korun, pro prvních šest měsíců navíc poplatek v rámci akce snížil na polovinu.

Telefónica O2 na konci minulého roku evidovala 677.000 uživatelů ADSL, což představuje meziroční nárůst o 17 procent. Počet velkoobchodních přípojek k ADSL se pohyboval kolem 48.000. UPC měla na konci září 350.000 zákazníků kabelového internetu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK