Evropská měna dnes kvůli Řecku oslabuje

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. března (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích zamířila dolů. Důvodem je slabý pokrok v jednáních o balíčku finanční promoci pro zadlužené Řecko. Investoři se také nechtějí pouštět do rizikovějších investic kvůli obavám z upevňování měnové politiky v Číně.

Kolem 17:05 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o téměř jedno procento na 1,3642 USD a vůči jenu kleslo o 1,22 procenta na 123,32 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,28 procenta na 90,40 JPY.

Ministři financí eurozóny dnes jednají o způsobu finanční pomoci pro Řecko, které má problémy se splácením svého obrovského dluhu. Francie však varovala, že investoři nemají očekávat žádná významná čísla a dodala, že stále zůstává mnoho bariér k uzavření dohody.

V pátek se euro vůči dolaru díky zprávě o růstu průmyslových zakázek vyšplhalo až na 1,3800 USD. Dnešní zpráva však ukázala, že zaměstnanost v eurozóně se ve čtvrtletí snížila, což zdůraznilo křehkost ekonomiky regionu.

Trh dnes zneklidnil rovněž nedělní komentář čínského premiéra, ve kterém odmítl výzvy k revalvaci jüanu, protože podle něj není měna podhodnocená. Investoři se proto obrátili raději k bezpečnějším investicím, jako je dolar a jen. Analytici se také po posledních zprávách z Číny obávají, že země bude muset zpřísnit svoji měnovou politiku, aby ochránila domácí ekonomiku před přehřátím.

Část investorů se také drží stranou a nechce se pouštět do nových obchodů před zasedáním centrálních bank Japonska a USA, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK