Americký senátor představil přísnější regulaci pro finanční firmy

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. března (zpravodaj ČTK) - Předseda bankovního výboru amerického Senátu Christopher Dodd dnes představil návrh zákona, který by měl výrazně zpřísnit dohled nad finančními firmami. Navrhovaný zákon by také dal vládě větší pravomoci při záchraně problémových finančních společností. Zvýšit by se také měla ochrana spotřebitelů. Šlo by o největší změnu v americkém finančnictví od 30. let minulého století.

Dodd dnes uvedl, že finanční systém je stále stejně zranitelný jako před začátkem finanční krize. Podle něj je proto nutné rychle jednat. Zákon by prý mohl být schválen do konce letošního roku. Norma by také měla zlepšit varování před problémy finančního sektoru.

Dodd podotkl, že finanční firmy nechce trestat, v budoucnu by se už ale nemělo stát, aby následky jejich selhání nesly miliony Američanů. Podle něj také navrhovaná změna zkrotí "šílené" odměny ve finančním sektoru. Práva spotřebitelů i akcionářů by také měl chránit nový nezávislý regulátor.

Dodd se svým návrhem přichází 18 měsíců po vrcholu finanční krize z roku 2008. Pro zákon se dlouho snažil získat podporu opozičních republikánů, zřejmě ale neúspěšně, byť v ni stále doufá. Někteří republikáni ale zákon považují za příliš levicový.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK