Poslanci by dnes mohli rozhodnout o zrušení elektronických vinět

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Poslanci by dnes mohli rozhodnout, zda čeští motoristé budou muset od příštího roku používat elektronické viněty, nebo zda zůstanou u dosavadních papírových dálničních známek. Jako jeden z bodů na dnešním programu sněmovny je právě poslanecká novela, která elektronické viněty ruší. Platit mají od příštího roku a vztahovat se budou na auta do 3,5 tuny, která nemusí platit mýtné.

Pod novelou jsou podepsaní poslanci ČSSD, KSČM i jeden poslanec ODS, které spojuje členství ve sněmovním kontrolním výboru. Ten se problematikou elektronických vinět zabýval a dospěl k závěru, že jsou neefektivní, nehospodárné a neúčelné. Zrušení vinět by podle nich přineslo rozpočtu až 11 miliard korun.

Zavedení vinět schválila sněmovna loni v červnu, ačkoli její hospodářský výbor doporučil tento návrh z novely vyřadit. Senát je navrhl vyřadit, ale poslanci ho přehlasovali.

Poslanci předkládají svůj návrh tak, aby ho sněmovna mohla schválit již v prvním čtení a poté odeslat do Senátu. Tento postup je ale možné podle sněmovních pravidel vetovat a politické strany ve sněmovně to často dělají. Snížila by se tak šance, že parlament stihne novelu přijmout ještě do voleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK