Japonské akcie sestoupily ze sedmitýdenního maxima

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes po růstu minulých dní oslabil a jeho hlavní index sestoupil ze sedmitýdenních maxim. Investoři omezili obchodní aktivitu, protože čekají na nadcházející rozhodnutí centrálních bank USA a Japonska. Index Nikkei klesl o 0,3 procenta na 10.721,71 bodu.

Tokijská burza ke konci minulého týdne postupovala na nová maxima za sedm týdnů a růst završila v pondělí, kdy však již začalo převládat vybírání zisků. To dnes pokračovalo, zejména u akcií firem jako Canon, které v předešlých dnech zaznamenaly nejvýraznější nárůsty.

Burzu tentokrát nepodpořil kurz jenu, který před středečním rozhodnutím japonské centrální banky mírně zpevnil. Dolar si v čekání na výsledek dnešního zasedání amerického Fedu udržoval zisky a euro zůstalo slabé, protože pondělní schůzka ministrů financí zemí eura nepřinesla v otázce pomoci Řecku nic nového..

Euro vůči dolaru zůstalo ke konci tokijského obchodování beze změny na 1,3685 USD a během dne oslabilo až na 1,3639 USD. Vůči jenu evropská měna klesla o 0,3 procenta na 123,54 JPY a dolar proti jenu oslabil stejným tempem na 90,24 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK