GW: ČEZ a NWR mají zájem o polské elektrárny a doly PAK

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 16. března (zpravodajka ČTK) - Česká energetická společnost ČEZ a těžební firma NWR, jejímž spoluvlastníkem je podnikatel Zdeněk Bakala, mají zájem o 50 procent akcií polských elektráren Pontnów-Adamów-Konin (PAK) a o 85 procent přilehlých dolů. Na svých internetových stránkách to píše Gazeta Wyborcza, podle níž se polskému ministerstvu národního pokladu přihlásilo pět potenciálních investorů, mezi nimi také jeden ze Slovenska.

Součástí PAK jsou tři staré uhelné elektrárny a jedna nová a dva hnědouhelné doly. Analytici cenu této společnosti, která je podle údajů na svých internetových stránkách druhým největším producentem elektřiny z hnědého uhlí v Polsku, odhadují na nejméně 3,5 miliardy zlotých (22,9 miliardy korun). Pro stát bude rozhodujícím kritériem při výběru investora cena. Provozní kontrolu nad PAK má polský mediální magnát Zygmunt Solorz-Žak, který v podniku vlastní 47 procent akcií.

O tom, že by chtěla PAK koupit, v pondělí informovala polská elektrárenská společnost Enea, v níž má stát 61procentní podíl.

V pondělí vypršela lhůta, do kdy se potenciální zájemci o PAK měli hlásit polskému ministerstvu národního pokladu. To však nezveřejnilo, o jaké společnosti jde.

O koupi PAK projevovaly vedle ČEZ zájem i německá společnost RWE a švédský Vattenfall. Bylo to však v roce 2007, tedy před propuknutím globální finanční krize a hospodářské recese.

ČEZ získala v roce 2006 na jihu Polska dva elektrárenské podniky Elektrownia Skawina a Elektrocieplownia Elcho. Česká polostátní firma se nedávno přihlásila do aukce o distribuční teplárenské sítě v jihopolském městě Slezská Ruda. Tepelnou elektrárnu Skawina ČEZ plánuje v příštích letech rozšířit o plynový blok.

Polsko by letos z privatizace chtělo získat 25 miliard zlotých. Zatím se mu podařilo získat pět miliard zlotých, minulý týden prodalo otevřeným penzijním fondům 46,7 procenta dolu Bogdanka za 1,1 miliardy zlotých.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK