Řecké odbory uspořádají novou velkou stávku až kolem Velikonoc

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 16. března (ČTK) - Řecký odborový svaz státních zaměstnanců ADEDY uspořádá novou 24hodinovou stávku proti úsporným protikrizovým opatřením vlády až kolem Velikonoc, tedy buď ještě koncem tohoto měsíce nebo v první polovině dubna. Po čtvrteční celodenní akci, která ochromila zemi, to bude ze strany odborů již čtvrtá celostátní stávka od začátku roku.

Řecko se kvůli nepřiměřeně vysokým sociálním výdajům minulých let a skrývání vysokých deficitů dostalo do těžké dlužnické krize, která ohrožuje celou eurozónu. Vláda byla pod tlakem evropských partnerů a finančních trhů nucena přijmout razantní úsporná opatření včetně snížení platů státních zaměstnanců, zvýšení daní a zmrazení důchodů, což vyvolává mohutné protesty tradičně militantních odborů.

"Všechna tato opatření nás nutí rozhodnout o dalších velkých stávkách buď před Velikonoci, nebo po nich," řekl v pondělí agentuře Reuters generální tajemník svazu ADEDY Ilias Iliiopulos. Dodal, že o datu stávky se rozhodne v dalších dnech.

ADEDY, který zastupuje asi půl milionu státních zaměstnanců, dnes odpoledne plánuje v Aténách demonstraci. Dvoudenní stávku proti plánům snížení mezd a důchodů dnes také zahájí zaměstnanci největší řecké elektrárenské společnosti PPC. Plánuje se odstavení některých provozů, odbory však nemají v úmyslu narušit dodávky proudu. "Některé závody budou odpojeny, v této fázi však nechceme, aby zhasla jediná žárovka," řekl prezident odborového svazu GENOP Nikos Fotopulos.

Řecké odbory, v nichž mají často velký vliv komunisté, sice slibují vystupňování protestů, velká část veřejnosti však vládní úsporné kroky schvaluje. Výsledky v neděli zveřejněného průzkumu mínění ukázaly, že 50,1 procenta dotázaných si myslí, že vládní kroky jsou správným směrem. Podle značné části lidí by se také odbory měly v protestech mírnit, dokud nepřejde krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK