Ceny na Slovensku v únoru podle EU opět klesly o 0,2 procenta

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. března (ČTK) - Ceny zboží a služeb na Slovensku se v únoru podle metodiky Evropské unie meziročně snížily o 0,2 procenta. Zopakovaly tak historicky nejprudší pokles z předchozího měsíce. Oznámil to dnes slovenský statistický úřad. V meziměsíčním srovnání zůstaly ceny beze změny poté, co se v lednu zvýšily o 0,1 procenta.

Harmonizované indexy spotřebitelských cen se zveřejňují kvůli srovnání inflace v jednotlivých zemích unie. Slouží rovněž k posouzení toho, jak se plní inflační kritérium pro vstup do eurozóny. Do té Slovensko vstoupilo jako zatím poslední člen EU na začátku loňského roku.

V meziročním srovnání se v únoru nejvýrazněji zvýšily ceny alkoholu a tabáku, a to o sedm procent. Nejprudší pokles o 4,1 procenta naopak vykázaly ceny nábytku, vybavení domácnosti a běžné údržby domů. Meziměsíčně stouply nejvíce ceny ve zdravotnictví (0,8 procenta), zatímco nejvýrazněji zlevnila doprava (1,2 procenta).

Meziroční míra inflace podle národní metodiky, kterou statistici zveřejnili již minulý týden, v únoru zůstala na lednových 0,4 procenta. Rozdíl v hodnotách inflace podle národní a harmonizované metodiky je způsoben odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace měřená metodikou EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondu oprav. Údaje o inflaci podle EU slovenští statistici zveřejňují od roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK