Limity těžby uhlí je nutné upravit, uvedl náměstek MPO

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Podmínky limitů pro těžbu uhlí na severu Čech je nutné změnit. Na energetickém kongresu České republiky to dnes řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner. "Pokud si racionálně nepromluvíme o možné úpravě limitů, v roce 2016 by nás doběhla totální destrukce centrálního zásobování a teplárenství," uvedl Hüner.

Vláda zatím rozhodnutí o limitech těžby odkládá. Možnost jejich prolomení se nelíbí především ekologickým aktivistům.

V dobývacím prostoru Litvínovské uhelné jsou zásoby 773 milionů tun uhlí. V případě rozšíření těžby za limity by bylo možné vytěžit minimálně 287 milionů tun, to by životnost lomu ČSA prodloužilo do roku 2068. V lomu je nyní do hranice limitů možné vytěžit asi 37 milionů tun uhlí.

"To vydrží maximálně do roku 2020. Po roce 2012 pak určitě nebudeme zásobovat všechny zákazníky, kterým dodáváme dnes," uvedl předseda představenstva společnosti Czech Coal Petr Pudil. Po uhlí je nadále velká poptávka a proto je problém s limity nutné řešit, dodal.

Podle Hünera by při omezení uhelných zdrojů bylo možné více využít zejména plynu, ale i takové zdroje je třeba zprovoznit odpovídajícím způsobem se všemi legislativními procesy, což může trvat několik let. Nová opatření také budou znamenat nové finanční náklady, dodal.

Prolomení limitů by si vyžádalo likvidaci Horního Jiřetína a sousedních Černic na Mostecku, k Litvínovu by se hranice hnědouhelného lomu přiblížila na 500 metrů. Limity těžby uhlí chrání obce na Mostecku od 90. let minulého století. Obyvatelé Horního Jiřetína a Černic v drtivé většině odmítli rozšíření těžby a likvidaci svých domovů v referendu před pěti lety. Od té doby se takové hlasování nekonalo.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský žádal v minulých týdnech ministerstvo životního prostředí, aby neposílalo Hornímu Jiřetínu přes 200 milionů korun na novou kanalizaci a čističku odpadních vod. Ministerstvo životního prostředí i Horní Jiřetín odklad přidělení dotace odmítají, rozhodne o ní ministerstvo financí.

Skupina Czech Coal je připravena investovat do zpřístupnění zásob hnědého uhlí za územními limity až 22 miliard Kč. Projekt zahrnuje pořízení nové těžební technologie včetně vypořádání zájmů a přesídlení obcí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK