SB zvýšila odhad růstu čínské ekonomiky na 9,5 procenta

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 17. března (ČTK) - Čínská ekonomika si v letošním roce zřejmě povede mnohem lépe, než se předpokládalo. Ve své čtvrtletní aktualizaci výhledu čínské ekonomiky to dnes uvedla Světová banka (SB). Ta očekává, že hrubý domácí produkt Číny letos vzroste o 9,5 procenta, zatímco dosud se domnívala, že růst HDP dosáhne 8,7 procenta. To by byl stejný růst, jakého ekonomika dosáhla i loni.

"Navzdory globální recesi čínská ekonomika v roce 2009 vzrostla o 8,7 procenta a svižný růst si udržela i v prvních měsících roku 2010," píše se v aktualizované zprávě. Za silným růstem loni z valné části stála opatření na podporu ekonomiky, která měla podpořit investice. Velká část investic nyní směřuje do realit a podle SB se na solidní úrovni drží rovněž domácí spotřeba.

I když objem vývozu loni klesl, Čína si upevnila podíl na globálním trhu. Na velmi vysoké úrovni se udržel dovoz, takže se prudce zhoršila bilance běžného účtu. Export se ale začal zotavovat ještě během loňského roku a na začátku tohoto roku se dostal na úroveň před začátkem finanční a hospodářské krize, podotýká SB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK