Akcei v Tokiu díky centrální bance pokračují v růstu

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. března (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes opět zvyšovaly a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za téměř dva měsíce. Částečně těžil z oznámení, že japonská centrální banka ve snaze bojovat s deflací zdvojnásobí objem úvěrů komerčním bankám. Kurz japonského jenu na zprávu o dalším uvolnění měnové politiky reagoval mírným růstem, později ale změnil směr a začal klesat.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 125,27 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,17 procenta na hodnotě 10.846,98 bodu. Dostal se tak nejvýše od 21. ledna. Podobně širší index Topix vzrostl o jedno procento a uzavřel na 947,43 bodu.

Japonská centrální banka dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,1 procenta, kam ji snížila koncem roku 2008. Na dvojnásobek ale zvýšila objem úvěrů, které poskytuje komerčním bankám. Tímto způsobem chce banka bojovat s deflací, která je v japonské ekonomice zakořeněna už řadu let.

Část ekonomů krok centrální banky interpretuje jako snahu zabránit kurzu japonského jenu v dalším růstu. Kurz jenu má na ekonomiku značný vliv, protože v Japonsku působí řada nadnárodních koncernů, které většinu výroby vyvážejí.

Investoři měli zájem hlavně o akcie výrobců mikročipů, kterým prospěl příznivý vývoj kolem amerického Intelu. Jeho akcie v úterý zpevnily o 3,97 procenta na roční maximum 22,01 USD. Firma totiž představila nové čipy pro servery a výkonné stolní počítače, s nimiž chce konkurovat svému rivalovi Advanced Micro Devices (AMD). Intel se chce připravit i na očekávaný růst poptávky.

Na devizových trzích začal kurz jenu po přechodném růstu klesat a dostal se až na denní minimum 90,63 JPY. Během dne se přitom vyšplhal až na 90,02 JPY. Nakonec se ustálil kolem 90,10 JPY. Vůči euru japonská měna klesla na 124,23 z předchozích 124,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK