Zisk Porsche SE prudce klesl kvůli přehodnocení podílu ve VW

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 17. března (ČTK) - Zisk německého automobilového holdingu Porsche SE se v prvním finančním pololetí propadl o 84 procent na 871 milionů eur (22 miliard Kč). Důvodem je přehodnocení podílu v největší evropské automobilce Volkswagen. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma. Dodala, že v celém finančním roce končícím v červenci počítá kvůli účetním faktorům se ztrátou.

Holding Porsche SE, který je mateřskou společností výrobce sportovních vozů Porsche AG, se v minulosti pokoušel o převzetí Volkswagenu. V rámci této snahy sice získal ve Volkswagenu více než 50procentní podíl, ale zároveň se značně zadlužil. Podniky si proto poté vyměnily role, takže se značka Porsche nakonec stane součástí Volkswagenu.

Tržby Porsche v pololetí meziročně stouply o 3,7 procenta na 3,16 miliardy eur, ačkoli objem prodeje klesl o 1,7 procenta na 33.670 vozů. V celém finančním roce však firma hodlá objem prodeje zvýšit, napsala agentura DPA.

Volkswagen loni koupil 49,9 procenta Porsche AG za 3,9 miliardy eur (zhruba 100 miliard Kč). Porsche by se mělo v roce 2011 stát desátou značkou skupiny Volkswagen, do které patří také Škoda Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK