Sněmovna schválila odnímání nevyužívaných radiových kmitočtů

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. března (ČTK) - Sněmovna dnes v závěrečném čtení schválila novelu, která umožní státu odnímat nevyužívané radiové kmitočty. Novela také ruší zákaz křížového vlastnictví digitálního rozhlasového a televizního vysílání. Novela má umožnit také odpojení telefonu, ze kterého by volající zneužíval některou z tísňových linek. Novela zákona o elektronických komunikacích nyní zamíří do Senátu.

Novela má umožnit také odpojení telefonu, ze kterého by volající zneužíval některou z tísňových linek. Zákon bude takovéto volání, za které hrozí až stotisícová pokuta, nově považovat za zneužívání sítě a služeb elektronických komunikací.

Novela má nově umožnit Českému telekomunikačnímu úřadu odnímat příděly hlavně nevyužívaných radiových kmitočtů, které blokují část radiového spektra. Další zhruba ze 150 navrhovaných změn sjednocuje financování univerzální služby, do které patří například veřejné telefonní automaty. Nově by měl stát garantovat úhradu ztráty za služby ve veřejném zájmu.

Poslanci dnes podpořili návrh hospodářského výboru, který stanoví, že telekomunikační operátoři jsou povinni dávat informace o svých klientech všem orgánům, kterým to dovolí zákon. Původní vládní návrh výslovně rozšiřoval tuto povinnost nejen pro poskytování informací policii i na Bezpečnostní informační službu. Policie a bezpečnostní služby budou muset platit náklady s tím spojené.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK