Rosněfť má problémy s vývozem ropy; zřejmě kvůli Jukosu

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. března (ČTK) - Největší ruská ropná společnost Rosněfť má problémy s vývozem ropy. Naráží na příkazy amerických a britských soudů, které řeší spor mezi někdejší ruskou těžební jedničkou Jukos a Ruskou federací. Akcie Rosněfti silně klesají a podle obchodníků je v tuto chvíli těžké odhadovat, jak se bude situace dál vyvíjet.

"Zdá se, že (ty soudní příkazy) mají vliv na všechny platby, které mají na účty Rosněfti přicházet v amerických dolarech. Nejhorší možný scénář by předpokládal, že nastane chaos v platbách a zastaví se export ropy, kterou Rosněfť dodává (odběratelům v zahraničí)," řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů.

Mluvčí Jukosu Claire Davidsonová nechtěla situaci komentovat, komentář odmítl i Rosněfť. Podle lidí z branže je ale jasné, že problémy souvisí právě s Jukosem. Zdroje agentury Reuters uvedly, že Rosněfť zákazníky vybízí, aby od něj ropu dál kupovali, zároveň je ale vyzývá, aby ji zatím neplatili.

Problém je v tom, že Rosněfť je v Rusku naprosto klíčovou společností, která zajišťuje vývoz většiny ropy určené na export. Mezi odběrateli jsou i velké nadnárodní koncerny a právě na ně se zřejmě vztahují nové soudní příkazy, které jim obchodní styky s Rosněftí značně komplikují.

"Trh začal v první reakci panikařit. Krátkodobě to bude mít negativní vliv na akcie Rosněfti, zatím ale není jasné, jaké by mohly být dlouhodobé dopady," reagoval hlavní dealer moskevské pobočky švýcarské banky UBS Maxim Gulevič. Akcie Rosněfti na burze v Moskvě ztrácely přes tři procenta hodnoty.

Jukos je přesvědčen, že se stal obětí cílené kampaně ruských úřadů, které měly za úkol jej zničit. To se jim i povedlo, protože firma už před lety musela vyhlásit bankrot, většina jejího majetku přešla na státní Rosněfť a někdejší šéf Jukosu Michail Chodorkovskij už je několik let ve vězení.

Rosněfť produkuje a vyváží více než pětinu celkového objemu těžby ropy v Rusku. Rychlý růst firmy výrazně pomohl Rusku předstihnout Saúdskou Arábii a stát se největším producentem ropy na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK