OPEC nechá těžbu beze změn, s cenou ropy je spokojen

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 17. března (ČTK) - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se dnes podle očekávání dohodla, že těžební limity zatím nechá beze změn. Agentuře Reuters to řekl jeden z delegátů schůzky, oficiální oznámení OPEC chystá na odpoledne. Kartel by tak měl nadále vyvážet 24,84 milionu barelů ropy denně.

"Posouváme to dál," řekl delegát k dalšímu objemu těžby. OPEC na konci roku 2008 těžbu v několika krocích snížil o rekordních 4,2 milionu barelů, aby reagoval na propad poptávky v důsledku krize. Od té doby se cena ropy sice zvýšila, podle kartelu je ale na změnu těžby ještě brzy.

Právě růst cen ropy z posledních měsíců některé členy přinutil k porušování kvót, které si organizace sama stanovila. OPEC tak ve skutečnosti těží víc ropy, než uvádí na papíře. To je pro OPEC dlouholetý problém a delegáti se na každé schůzce snaží největším hříšníkům domluvit, aby dbali dohodnutých pravidel.

OPEC začal jednat už během dopoledne, žádný přesný harmonogram jednání ale nemá. Avizoval pouze, že kolem 16:00 uspořádá tiskovou konferenci. Tam by měl sdělil i podrobnosti k dnešnímu rozhodnutí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK